Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Japán, az öregedő pelenkás óriás

2013.01.29
Idén Tokióban bejelentették, hogy 2027-re a japán főváros és Nagoja között felépül a világ leggyorsabb vasútvonala. Ugyanakkor, egy nagy japán pelenkagyártó cég nyilvánosságra hozta: ebben az évben már több pelenkát ad el idős embereknek, mint gyerekeknek.
Öregedő japán társadalom:

pic-1--1-.jpg

Mint csaknem az egész fejlett világot, Japánt is demográfiai válság sújtja, de itt a helyzet a szokásosnál is rosszabb. Cinikus közgazdászok azt mondják: a japánok egyszerűen túl sokáig élnek. A 84 éves várható élettartam jó, ha idős japánok vagyunk, viszont nem annyira csábító, ha aktív korú az ember: a japán lakosság 24 százaléka 65 évnél idősebb, s ez az arány folyamatosan nő, 2060-ig 40 százalékos lesz. (Miközben a születések száma az egyik legalacsonyabb a világon.) Már nem is okozott meglepetést az Unicharm nevű egészségügyi cég bejelentése, miszerint ettől az évtől kezdve nagyobb az igény a vállalat felnőttpelenkáira, mint a gyerekeknek szánt változatokra.
 
Az egészségügyi minisztérium adatai szerint január végéig körülbelül 4,34 millió idős ember szorult napi ellátásra, ami 50 százalékos emelkedést jelent a hat évvel korábbi adatokhoz képest. A piacvezető cég, az Unicharm szerint Japánban az eldobható felnőtt pelenkák piaca becslések szerint 110 milliárd jenre (egymilliárd dollárra) tehető évente.

A katasztrofális születésszámnak csak egyik okát jelentik a gyerekneveléssel járó iszonyatos költségek, ezek mellett a mai fiatalok értékrendje, érdeklődési köre, életvitele is a házasság és gyerekvállalás ellen szól. Sok fiatal harmincévesen is a szüleinél lakik, jobban érdekli a képregény, mint a másik nem, társasági életet az interneten él virtuális barátokkal, esetleg robotot tart otthon. Egy felmérés szerint a nem házas harmincas korosztály negyede soha nem élt még szexuális életet, és nem is nagyon érdeklődik a dolog iránt.

Különösen nehéz helyzetben vannak a nők, akik Japánban is járhatnak egyetemre és építhetnek karriert. Míg azonban máshol a nők státuszának emelkedése a férfitársadalomra is hatással volt, itt a nők új helyzetére a férfiak nem reagáltak, így egy japán nőnek választania kell, hogy jó feleség lesz, vagy kiéli ambícióit. Sok jól képzett fiatal nő egyszerűen elköltözik Japánból, hogy máshol próbáljon szerencsét.

A népesség így egyre gyorsuló ütemben csökken, száz év múlva a japánok egyharmaddal kevesebben lesznek - és ha így megy tovább, alig lesz köztük fiatal. Már most egyre kevesebb munkavállalónak kell eltartania egyre több nyugdíjast. Egy ENSZ-tanulmány szerint ha 2050-ig fenn kívánják tartani az aktív és inaktív lakosok arányát, a japánoknak 77 évre kellene emelniük a nyugdíjkorhatárt, vagy engedélyezniük évi egymillió munkavállaló bevándorlását. Nyilván egyik sem fog bekövetkezni, ám a termelékenység nem nő olyan mértékben, hogy ellensúlyozni tudja az öregedést, így egyre nagyobb a teher a szociális ellátórendszereken.